ART CRAFTS WRITINGS BITS&PIECES ATELJEE BIO/CONTACT

WRITINGS

 • Poetry (FI/EN)
 • Dreams (FI)
 • Texts from the IB (FI/EN)
 • Medical texts (FI)
 • Minna näkee unia: 2003

  Toisten unien lukeminen tai kuunteleminen on ehkä tylsää puuhaa, mutta minkäs teet. Ja selitänpä tässä pari toistuvaa erisnimeä, kun olette kerran ihmetelleet: Antti -> silloinen asuinkumppanini, Jaakko -> veljeni, Mankali -> lapsuudenkotini Mikkelissä. Loput nimeltä mainitut ihmiset -> mitä luultavimmin kavereitani/tuttujani.

  080103 Mullan alla

  Menin isovanhempieni mökille, ja hautasin pääni märkään, saviseen maahan kahdeksi vuodeksi. Katselin kuinka kasvien juuret ja vastaavat kiemurtelevat hitaasti eteenpäin. Minulla oli hyvin tyytyväinen, lämmin ja onnellinen olo. Sitten otan pääni pois mullasta ja rupean keskustelemaan jostakin jonkun naispuolisen kaverini kanssa.

  250203 Reilu palkkio

  Eräs entinen poikaystäväni ilmestyi meille Mikkeliin. Hän oli kasvanut entisestäänkin pituutta, ja minun piti pitää niskaani aivan takakenossa pystyäkseni puhumaan hänelle. Menimme syömään ja sain selville, että äitini oli laittanut jotain aivan ihmeellisiä ruokia: yhden ruoan nimi ainakin oli "japaninleike". Lisäksi äitini oli närkästynyt koska pöydässä istuvat ihmiset olivat hoputtaneet häntä, ja käski minua olemaan viemättä erästä liharuokalajia pöytään.

  Sitten päädyin jotenkin sänkyyn tämän entisen poikaystäväni kanssa. Kesken aktin rupesin selittämään hänelle jotakin ihmeellistä kantapäistäni ja niistä lähtevästä äänestä. Harrastimme seksiä unen aikana yhteensä kuusi kertaa. Näistä kerroista en muista mitään, mutta lopuksi kaverini antoi minulle palkaksi kuusi miljoonaa dollaria. Hänen antamassaan rahakasassa oli jonkin verran 20, 50 ja 200 euron seteleitä, mutta minä tiesin jotenkin intuitiivisesti, että siinä oli 6 miljoonaa dollaria.

  Yhtäkkiä siirryin pellon laitaan, jossa kuvattiin jonkinlaista historiallista ihmissuhde-TV-draamaa. Kertoilin kaikille näyttelijöille saamistani rahoista. Viimein eräs hieman erään vanhan tuttavani näköinen vanha nainen, jolla oli vaaleanpunainen virkattu pussi kaulassa, käski minua pitämään rahani visusti piilossa ja omana tietonani. Vastasin hänelle että koska en ole katsonyt kyseistä TV-sarjaa, en myöskään tiedä minkälainen hänen roolihahmonsa on ja voinko luottaa häneen.

  Lopuksi lähdin juoksemaan pitkin peltoa, onnellisena rahoistani mutta silti jotenkin tietoisena siitä, että kohta herään tai muuten menetän rahani.

  260203 Kuumailmapalloilua

  Olen pienessä huoneessa jossa on lisäkseni muita ihmisiä ja nuotio. Paikalla on myös mies, joka on saanut käskyn teloittaa meidät - ilmeisesti hän on jo polttanut yhden meistä hengiltä. Kun hän lataa haulikkoaan, otan lattialta jonkinlaisen rautaputken, työnnän sen nuotioon ja sitten miehen silmiin. Sitten alan hakkaamaan miestä putkella, ja mm. onnistun ilmeisesti irrottamaan hänen sormensa.

  Yhtäkkiä jostakin tulee esille englanninkirja, jossa on kysymyksiä mm. autojen hinnoista ja kunnoista. Joudun keskustelemaan näistä asioista jonkinlaisen mafiapomon kanssa. Me molmmat vähättelemme (oletettuja) autojamme - muistan mm. sanoneeni että minun autoni renkaat (tai joku muu osa) maksoi 327 tai 450 dollaria. Lopuksi mafiapomo päättää, että minä olen hyvä tyyppi, ja päästää minut vapaaksi.

  Siirryn jonkinlaiseen juhlasaliin. Portaita alas laskeutuu hovimestarin pukuun pukeutunut teloittaja- kandidaattini, jolla on hopeinen tarjotin käsissään. Hän tulee viereeni, hymyilee ystävällisesti ja nostaa tarjottimen peittävän hopeisen kuvun ylös. Tarjottimella on jotain, mikä näyttää kermakastikkeessa olevalta hummerilta. Joukossa ovat myös hänen irronneet sormensa.

  Siirrymme Mankaliin, jossa on Monty Python -poppoo soittamassa kitaraa ja laulamassa ilmeisesti jonkun juhlan takia. Heidän laulustaan muistan sanat "nice Scandinavian people". Sitten rupesin puuttumaan Terry Jonesin kitaransoittoon. Kohta tein jonkun mokan ja hän hätisteli minua kauemmalle. Sitten rupesin suutelemaan häntä, ja ihmettelin miksi hän suutelee minua niin innokkaasti takaisin vaikka hän on naimisissa. Lisäksi suustani kuului suudellessa jotain ihmeellisiä ääniä, joita en kerta kaikkiaan voinut käsittää, mutta mitkä eivät tuntuneet häiritsevän häntä ollenkaan, vaan lähinnä naurattivat.

  Kohta olimme lähdössä kuumailmapalloretkelle Mankalin pihalta. Minä olin muuttunut vanhaksi mummoksi, ja lisäksi matkalla olivat mukana veljeni, joku KISSin jäsen täysissä maalauksissaan ja lisäksi joku neljäs henkilö, jota en joko tunnistanut tai jota en enää muista. Muut kolme olivat jo kuumailma- pallon korissa, mutta minä olin edelleen nurmikolla. Muut heittivät minulle köyden jota pitkin yritin kiivetä, mutta olin kaikessa mummomaisuudessani liian heikko, joten muut laskeutuivat pallolla hieman alaspäin. Hyppäsin korin reunaan kiinni ja muut hinasivat minut sisäpuolelle.

  Lähdimme kohoamaan ylöspäin, ja aluksi minua hirvitti, mutta sitten rauhoituin. Ohjasimme jotenkin palloa todella tarkasti - ainoastaan kerran korin alareuna meinasi törmätä jonkun verstaan taakse ilmestyneen vuoren huippuun. Veljelläni oli kamera, ja käskin hänen ottaa kuvia talostamme ja maistamme. Konesuojan eteen oli parkkeerattu traktori, jonka katolla oli jonkinlainen paperi tai pyyhe ja säilykepurkki. Käskin veljeni ottaa kuvan siitäkin.

  Jossakin vaiheessa laskeuduimme takaisin pihalle. Halusin kohta uudestaan lentämään, ja kysyin isältäni keittiössä lupaa, mutta hän sanoi että ulkona on jo liian pimeää sellaiseen. Sanoin ottavani taskulampun, ja lisäksi ulkona pimeysaste näytti jotenkin kummasti vaihtelevan alituiseen, mutta en silti saanut lupaa uuteen matkaan. Menin muutaman kerran takaisin keittiöön ja laitoin huuliini väritöntä, kirkasta huulirasvaa. Viimeisellä kerralla kallistaessani huulirasvapurkkia se valui kannen raosta öljymäisenä nesteenä.

  271003 Sokea valokuvaaja

  Veljeni oli sokeutunut jostakin syystä. Hänen silmänsä olivat tulipunaiset ja ne vuosivat jatkuvasti kaikenlaista vettä ja limaa ja muuta epämieluista. Tästä huolimatta veljeni oli ruvennut toimimaan ammattivalokuvaajana. Utelin häneltä että miten sokea henkilö pystyy valokuvaamaan, mutta hän vain totesi hölmistyneenä "no miksi ei?". Unessa en pystynyt mitenkään järkeilemään ja selittämään hänelle, mitä huonoja puolia sokeassa valokuvaajassa voisi olla.

  281003 Idols

  Olin ilmeisesti esiintymässä Idols-ohjelman koelaulutilaisuudessa. Ohjelman jälkeen Jone Nikula lähti seuraamaan minua ja ilmoitti haluavansa naida minua varastossa koska minulla oli jalassani nahkaiset pitkät saappaat. Sen hän ilmeisesti tekikin, mutta aktin keskellä hän muuttui Tuomakseksi. Se oli minusta varsin mainiota.

  291003 Pikkurahan puute

  Olin bussipysäkillä menemässä bussiin koska olin saanut Loki-jumalalta tärkeän kirjeen joka koski jotain tehtävää joka minun piti tietyssä linja-autossa suorittaa. Linja-autoon noustessani rupesin kopeloimaan taskujani ja huomasin, että minulta puuttuu linja-auton lipun hinnasta viisi senttiä. Sitten tajusin vihaisena että se johtuu siitä että annoin juuri jollekin kerjäläispojalle viisi euroa.

  Linja-auton kuljettaja (joka tuli avaamaan bussin takaseinässä olevan oven) ilmoitti minulle ettei päästäisi minua edes sisään puuttuvan viisisenttisen takia, vaan että "saisin roikkua käsistäni mukana" ja paiskasi oven kiinni sormilleni. Minua ketutti koko ajan uskomattomasti, sillä tiesin, että nyt en voisi suorittaa Lokilta saamaani tehtävää.

  Muutin naapuriini asumaan ja istuskelin happamana sen kuistilla piimää juoden. Mietin koko ajan ovelana että jos isäni ajaa ohi niin heitän hänen autoaan täysinäisellä piimäpurkilla. Sitten tajusin että jos heittäisin ohi niin piimä osuisi tien takana kasvavaan vanhaan puuhun ja että piimä tahraisi sen ikävästi. Täten luovuin suunnitelmastani.

  301003 Pihlajahuume

  Olin veljeni huoneessa lapsuudenkodissani. Paikalle tuli joku ihmeellinen hörhö, joka tarjosi minulle lusikallista jotain valkoisia rakeita. Söin ne sen enempiä kyselemättä ja menin totaalisen sekaisin - kaikki värit ja muodot veljeni huoneessa muuttuivat totaalisen oudoiksi. Kysyin hörhöltä hänen antamastaan aineesta, ja hän kertoi, että se on pihlajanmarjoista tislattua ainettaan nimeltään "happo". Tätä vähän ihmettelin koska pystyin unessakin muistamaan että pihlajanmarjoissa oleva happo saa lähinnä mahan kipeäksi. En silti saanut tätä selvitettyä kyseiselle hörhölle.

  Menimme sitten veljeni sängylle, ja siihen ilmestyi useampikin irc-tuttavani. Heistä epämieluisin yritti ruveta tekemään kanssani jotain epämääräistä, mutta minä halusin lähinnä nukkua. Lisäksi hänen touhunsa ei oikein tahtonut onnistua, ja tokaisin vihaisesti "no tuleeko siitä nyt mitään?".