ART CRAFTS WRITINGS BITS&PIECES ATELJEE BIO/CONTACT
WRITINGS
 • Poetry (FI/EN)
 • Dreams (FI)
 • Texts from the IB (FI/EN)
 • Medical texts (FI)
 • Minna Pöntinen 00E / Aineistopohjainen aine

  Rakastamme sinua juuri sellaisena kuin olet - kunhan olet täydellinen

  Helsingin Sanomissa vuonna 1996 ilmestynyt kasvatustieteen professori Kari Uusikylän artikkeli “Ajan henki vaatii lapsiuhreja” käsittelee sitä, miten vanhemmat vaativat lapsiltaan liikaa. Yleensä on kyse siitä, että vanhemmilla itsellään on ollut lapsuudessaan unelma, jota he eivät ole pystyneet omien vanhempiensa vastustuksen takia toteuttamaan - tai jossa ovat muuten epäonnistuneet - ja haluavat nyt antaa omille vesoilleen kaikki mahdollisuudet, “kuten rakastavien vanhempien kuuluukin”. Loppujen lopuksi tästä pyrkimyksestä muovautuu kunnianhimoisuutta: “Vaikka minä aikoinani epäonnistuin, niin kyllä meidän Marja osaa ja jaksaa ja pystyy!” Vanhemmat unohtavat, mitä lapsi itse haluaa ja ajattelee. Kiltti viisivuotias lähtee kyllä balettitunnille kun äiti käskee, vaikka pukuhuoneessan sitten itkettäisikin.

  Esimerkkeinä lapsista joilta vaadittiin liikaa Uusikylä kertoo lento-onnettomuudessa kuolleesta 7-vuotiaasta Jessica Dubroffista sekä 16-vuotiaana tenniksen olympiakultaa voittaneesta Jennifer Capriatista ja hänen vajoamisestaan huumeidenkäyttäjäksi. Nykyisin myös Suomessa lapsia kilpailutetaan keskenään yhä enemmän ja enemmän. Jos et kuulu liikuntatunnilla viiden parhaan joukkoon, olet huono. Jos tuot kokeesta kotiin “vain” yhdeksän puolen, et saa lämmintä hymyä tai halausta, vaan yleinen mieliala viittaa lähinnä vanhempien haluun hakea mattopiiska.

  Malliesimerkki maasta, jossa pieniin lapsiin kohdistuu valtavat odotukset, on Japani. Jo kolmivuotiaille ostetaan tuhansilla markoilla materiaalia lastentarhan pääsykokeeseen valmistautumista varten. Koulutyön - ja vanhempien - aiheuttama paine on ala-asteelta asti valtava, koska koko ajan täytyy tähdätä ykkössijaan; tie työelämän huipulle käy ainoastaan parhaiden yliopistojen kautta, joiden pääsykokeistakin selviämistä varten tarvitaan vuoden ylimääräinen opiskelu. Vaikka pääsykoesota johtuu Japanissa kulttuurihistoriallisista syistä, vuonna 1999 siitä alettiin keskustelemaan vakavammin, kun 35-vuotias äiti kuristi naapurinsa kaksivuotiaan tyttären hengiltä, koska tyttö oli valittu eliittilastentarhaan äidin oman tyttären sijasta.

  Kari Uusikylän mainitsema amerikkalainen psykologi David Elkind kertoo kirjoissaan, miten vanhemmat tuhoavat lapsensa henkisesti vaatimalta näiltä liian paljon liian aikaisin. Vaikka vanhemmat tahtovat olla sille sokeita, tämä on totta. Vanhemmat myös ymmärtävät lapsiensa tahtoa huonosti; vaikka viisivuotias poika ilmoittaisi pitävänsä jääkiekosta, ei se välttämättä tarkoita sitä, että hän haluaa uhrata sille kaiken vapaa-aikansa rankkojen treenien muodossa. Lasten tehotreenaus ei tarkoita sitä, että heidän annettaisiin kehittää erityislahjakkuuksiaan. Hauskojen harrastuksien pitäisi olla sellaisia, joita lapset eivät harrasta pakosta tai palkkion toivossa. Kilpailuttamisen myötä lapset oppivat pitämään epäonnistumista jonain täysin ei-sallittuna, ja nykyään loppuunpalaaminen uhkaa myös heitä.

  Vanhempien olisi opittava käsittämään se, ettei kukaan ole täydellinen - ei edes heidän oma pieni enkelinsä. Nykyisin lapsi tuntuu usein saavan vanhempiensa rakkautta vain vastalahjana onnistumisestaan. Kuten Alanis Morissette vaativista vanhemmista kertovassa kappaleessaan Perfect laulaa: “We’ll love you / just the way you are / if you’re perfect.”

  © Minna Pöntinen 2009 / minagi (at) honeyacid.net